Tüm dünya dengelerini alt üst eden Koronavirüs (Covid-19) e-ticareti hızlıca değiştiriyor! Peki bu değişimler dünya genelinde ve Türkiye özelinde neler? Koronavirüs bittikten sonra bu değişimler kalıcı olacak mı?

Koronavirüsün elektron mikroskobu ile çekilmiş gerçek fotoğrafı
Koronavirüsün elektron mikroskobu ile çekilmiş gerçek görüntüsü
Telif: NIAID-RML

Herkes Krizde Fakat Birileri İstihdam Yapıyor

Gıda ve temizlik ürünleri üreticileri hariç tüm dünya şirketleri Covid-19 nedeniyle krizde. Ancak bir şirket var ki 100.000 yeni personel alacağını duyurdu. Bu şirket dünya e-ticaret devi Amazon! Dünya e-ticaret devi Amazon bununla da kalmadı tüm çalışanlarının maaşlarını artıracağını duyurdu.

Ek olarak ilgili habere şuradan göz atabilirsiniz.

“…talep artışını karşılayabilmek için depo merkezleri ve dağıtım ağına istihdam edilmek üzere tam ve yarı zamanlı çalışacak 100 bin yeni personel alınacağı bildirildi.

Ayrıca, şirket çalışanlarının maaşlarını artırmaya yönelik 350 milyon doları aşan bir yatırım yapacağı da belirtildi. ABD’deki çalışanların ücretlerinin saat başına 2 dolar, İngiltere’deki çalışanların 2 sterlin ve birçok Avrupa ülkesindeki çalışanların yaklaşık 2 euro artırılacağı kaydedildi.”

Ek olarak Amazon’un toplam çalışan sayısı 750.000 kişi. Aynı zamanda bu istihdam ile dünya devi iş gücünü %13 artırmış oluyor.

Koronavirüsün elektron mikroskobu ile çekilmiş gerçek fotoğrafı
Koronavirüsün elektron mikroskobu ile çekilmiş gerçek fotoğrafı
Telif: NIAID-RML

Birileri Kazanırken Birileri Kaybediyor

Amerikalı e-ticaret araştırma ve danışmanlık şirketi Stackline yeni bir rapor yayımladı. Rapora göre pandemi sürecinde e-ticarette en çok kazanan ve kaybeden 100 kategoriyi inceleyebilirsiniz. Özellikle gıda ve temizlik ürünleri kazananlarda başı çekerken giyim ve tekstil kaybedenler arasında gösteriliyor.

Koronavirüs sırasında e-ticarette en hızlı büyüyen kategoriler
Koronavirüs sırasında e-ticarette en hızlı büyüyen kategoriler
Telif: stackline.com
Koronavirüs sırasında e-ticarette en hızlı küçülen kategoriler
Koronavirüs sırasında e-ticarette en hızlı küçülen sektörler
Telif: stackline.com

Değişime Ayak Uyduran Markalar Kazanıyor

Ünlü giyim markası Kiğılı ev ve market ürünleri satmaya başladı.

https://www.kigili.com/ev-market/

Kiğılı’nın ev ve market ürünleri satma işini koronavirüsten sonra da devam ettirmesi bekleniyor. Belki de gelecekte Kiğılı marka kolonya Eyüp Sabri Tuncer’in önüne bile geçecektir…

Bu marjinal örneğin yanında şirketler bu krizi dijitalleşme yönünde bir fırsata çeviriyor. Bunu başarabilenler endüstri 4.0 dedikleri yeni çağın kazananları olacaklar.

Dijital düşünme şirketi TING İstanbul, dijital dünyada başarının anahtarı olan özellikler, uluslararası ve ulusal çapta örnekler ve önerileri içeren TING Dijital Düşünme Raporu 2020’yi yayınladı.

Rapora göre şirketlerin yaklaşık %70’inin dijitalleşme stratejileri var. Bu nedenle oran koronavirüs sürecinde daha da artacaktır. Zaten şirketler bu dönüşüme 2000’lerin başında başlamışlardı. Bu nedenle sürecin sonunda dijitalleşmeyen şirket kalmayacaktır.

TING İstanbul’un çalışmasına göre dijital olarak başarılı şirketlerin onları rakiplerinden farklılaştıran özellikleri ise şu şekilde:

  1. Dijital dönüşümün odağına müşteriyi almak
  2. Dijital teknolojiyi yönetmek için işletmenin tüm birimlerini birleştirmek
  3. Doğru finansman modelini bulmak

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz

E-Ticaret ve E-İhracat Koronavirüsle Savaşıyor

Kısacası, e-ihracat koronavirüse karşı bağışıklık kazanıyor ve kendini geliştiriyor. E-ticaret ile birlikte bu süreçte e-ihracat oranlarının da arttığı bilinmektedir.

Koronavirüsün elektron mikroskobu ile çekilmiş gerçek fotoğrafı
Koronavirüsün elektron mikroskobu ile çekilmiş gerçek fotoğrafı
Telif: NIAID-RML

Fortune Türkiye’nin haberine göre:

“Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, küresel çapta endişe oluşturan yeni tip koronavirüs salgınının etkisiyle e-ihracatta müşterilerin “Çin’den gönderilir.” ibareli ürünlere taleplerinin azaldığını, Türkiye’den gönderilenlere talebin ise 5 kat arttığını bildirdi. 

O zaman şimdi Çinliler düşünsün derken yerli üreticilerin de bu fırsatı değerlendirmelerini dileyelim. Durumu fırsata çevirmekten kasıt fiyatları yükselten yerli üreticiler bu durumun geçici toplum hafızasının ise kalıcı olduğunu unutmamalı. Bu nedenle e-ticarete ve dijitalleşmeye odaklanarak sürekliliği ve karlılığı artırma yoluna gidilmelidir.

Koronavirüs Sonrası E-ticarette Hiçbir Şey Eskisi Gibi Olmayacak

Koronavirüslü günlerde, daha önce internetten alışveriş yapmamış kişiler bile e-ticaret ile tanıştılar. Bunların arasında şu an e-ticaret dışında alışveriş yapmayanlar bile var. Kısacası, insanların tüketim alışkanlıkları hızlıca değişiyor. Şirketlerin tedarik, satış ve pazarlama alışkanlıkları da buna paralel olarak değişiyor.

Çin’de çoğunlukla insanların çalıştığı fabrikalar üretim durdururken, robotların çalıştığı fabrikalar üretime devam etti. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda üretimi durduran fabrikaların yenildiği düşünülmektedir. Yeni kurulanların ise daha çok robotları tercih etmesi beklenmektedir.

Birlikte çalışan robot ve insan
Birlikte çalışan robot ve insan
Telif: siemens.com

E-ticarette oyuncular ve rekabet artacak. Bununla birlikte iş yapış şekli de değişecektir. Bugün e-ticarette bir ürünü en ucuz fiyat ile satan daha çok satarken; yarın üretim ve tedarik zincirinin gelişmesiyle birlikte fiyat rekabeti artacak ve ürünün farklı özellikleri ön plana çıkacak. Bunların en önemlisi ise ürünün fotoğrafı.

Siz de değişen dünyaya ayak uydurmak ve ürünlerinizin e-ticarette daha çok dikkat çekmesini istiyorsanız bizimle hemen iletişime geçin. Çünkü koronavirüs e-ticareti hızlıca değiştiriyor!

Bir yanıt yazın